Și director la stat, și expert pe bani europeni: cum a câștigat ministrul „Alumni” Curaj 120.000 de euro din proiecte europene

Și director la stat, și expert pe bani europeni: cum a câștigat ministrul „Alumni Curaj 120.000 de euro din proiecte europene
Publicat: 04/03/2016, 20:44

Înainte să devină ministrul Educației în cabinetul Cioloș, profesorul Adrian Curaj a condus în perioada 2010-2015 UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării), instituție publică subordonată Ministerului Educației, care pe de o parte se ocupă cu alocarea fondurilor bugetare pentru finanțarea cercetării și inovării din învățământul superior din România, iar pe de altă parte cu accesarea și implementarea de proiecte finanțate de UE, care vizează același domeniu.

Curaj a condus de asemenea și precursoarea UEFISCDI, denumită UEFISCSU (transformată în 2010 în UEFISCDI, prin aducerea sub aceeași umbrelă a mai multor instituții), în perioada 2000-2007 și decembrie 2008-decembrie 2009. Sincopele pe care Curaj le-a avut la conducerea acestei instituții au reprezentat perioadele în care a fost consilierul de stat pentru inovare și tehnologie al prim-ministrului Călin Popescu Tăriceanu (august 2007-decembrie 2008) și președinte al Autorității Naționale pentru Cercetarea Științifică, din subordinea Ministerului Educației (decembrie 2009-septembrie 2010, în mandatul premierului Emil Boc).

În toată această perioadă încărcată a carierei sale, Adrian Curaj a coordonat ca manager sau a activat ca expert în mai multe proiecte finanțate de Uniunea Europeană și implementate în România chiar de instituția pe care o conducea – UEFISCDI (UEFISCSU), fiind plătit în același timp pentru munca sa la proiecte, din bani europeni, dar încasând și salariul de director al instituției, de la stat. Gândul a identificat 18 astfel de proiecte internaționale, în care UEFISCDI și Adrian Curaj au participat – Ministerul Educației ne-a furnizat doar numele a 10 proiecte din cele 18.

La acestea se adaugă un proiect implementat de UEFISCDI, la care a lucrat și soția lui Adrian Curaj, Aurelia Curaj, parțial într-o perioadă în care instituția era condusă de Curaj.

Ca urmare a participării în aceste proiecte finanțate din fonduri europene și implementate în România de UEFISCDI, Adrian Curaj a câștigat singur, doar în perioada 2007-2014, aproximativ 119.000 de euro (peste 485.000 de lei, suma în euro fiind calculată la un curs mediu de 4,36 lei pe euro pentru perioada 2010-2014, respectiv la un curs mediu de 3,74 lei pe euro pentru perioada 2007-2009), conform sumelor publicate în declarațiile sale de avere din perioada 2008-2015 (sumele declarate referindu-se la anii fiscali anteriori). Conform Ministerului Educației, Curaj ar fi fost plătit doar pe 10 dintre aceste proiecte. În declarațiile de avere nu sunt specificate sumele câștigate și proiectele europene aferente, ci doar suma totală câștigată.

De altfel, acestea nu sunt singurele proiecte europene la care Adrian Curaj a participat și a fost plătit, însă restul nu au fost implementate de UEFISCDI. Din alte proiecte europene, neimplementate de UEFISCDI, Adrian Curaj a mai încasat cel puțin 158.000 de lei (peste 36.000 euro), conform declarațiilor sale de avere, de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC), AROTT (Asociația Română pentru Transfer Tehnologic), Centrul de Inovație CITAF, UNDP, UNIDO, Universitatea Craiova, ASE și RARMA (Asociația Managerilor și Administratorilor de Cercetare din România).

În CV-ul său, Adrian Curaj arată că a participat ca expert în peste 50 de proiecte și programe internaționale din domeniul inovării, științei și cercetării.

În același timp, la sumele câștigate din proiectele europene derulate de UEFISCDI, se adaugă cei aproximativ 35.000 de euro câștigați de Adrian Curaj salariu la stat, ca director al UEFISCDI (UEFISCSU), în perioada 2009-2014, conform sumelor publicate în declarațiile sale de avere. Salariul de director UEFISCDI al lui Curaj a crescut constant în ultimii ani, conform declarațiilor sale de avere: dacă în 2011 câștiga ca director în medie 2.200 de lei pe lună, în 2014 salariul se ridica la o medie de 2.840 de lei pe lună (în declarațiile de avere nu se specifică dacă este vorba de sume brute sau nete).

În tot acest timp, Adrian Curaj a avut timp și să-și desfășoare o amplă carieră didactică. El a predat ca profesor universitar doctor la Politehnica București, ca profesor asociat la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA București), sau, în ani diferiți, ca profesor al școlilor doctorale de la ASE București, Universitatea de Medicină București, Universitatea Tehnică din Cluj sau SNSPA.

Legea îi dă voie. Ce îl recomandă? Ministerul Educației: experiența și expertiza

Nu există o lege care să îi interzică lui Adrian Curaj să fie atât director plătit de stat al instituției publice care implementează proiectele europene, cât și manager sau expert în aceste proiecte, plătit separat din fonduri europene. De altfel, mai mulți angajați ai UEFISCDI se află în situații similare, ca și alți angajați la stat, care lucrează în același timp și în proiecte europene implementate de instituțiile unde sunt angajați. O eventuală situație de incompatibilitate ar putea fi constatată doar dacă atribuțiile de director s-ar suprapune cu cele din proiectele respective, lucru care poate fi aflat doar prin consultarea fișelor posturilor, documente la care gândul nu a avut acces.

Explicația lui Adrian Curaj pentru acest cumul de poziții, transmisă gândul prin intermediul biroului de presă al Ministerului Educației, este că totul se datorează experienței și expertizei sale:

„Prin prisma experienței și a expertizei pe care le deține, Adrian Curaj a luat parte în mod direct, în calitate de expert sau coordonator, în scrierea și implementarea mai multor proiecte, fără a beneficia întotdeauna de remunerație. De altfel, prezența instituției în aceste proiecte internaționale se datorează prestigiului UEFISCDI la nivel internațional și a recunoașterii de care se bucură expertiza domniei sale în mediile internaționale”, arată Ministerul Educației, într-un punct de vedere pentru gândul.

Totuși, un înalt demnitar a declarat pentru gândul că, aflat într-o situație similară, a ales să renunțe la implicarea în proiectele europene, pentru a nu fi suspectat de incompatibilitate. „Fără să fiu conducătorul unei instituții, în momentul în care am fost numit am renunțat la poziția de manager de proiect, deși acest proiect nu avea nicio legătură cu funcția mea. Tocmai în ideea de a evita orice fel de risc de a avea o problemă de incompatibilitate. Se poate spune că am suflat și în iaurt, dar părerea mea e că am avut o abordare corectă și echilibrată. Cazul descris îmi ridică niște semne de întrebare. Trebuie cunoscut exact în ce constau acele proiecte, ce presupune să fii manager de proiect, ce decizii trebuie să iei în proiectul respectiv și dacă acele decizii intră în corelație cu alte decizii pe care le iei ca șef al instituției. E de la caz la caz”, a explicat oficialul, care nu a dorit să fie numit.

De asemenea, o sursă din Agenția Națională de Integritate (ANI) a considerat, pentru gândul, că situația de la UEFISCDI ar constitui „o bombă cu ceas” din punct de vedere al incompatibilităților și conflictelor de interese, dacă proiectele europene implementate de această instituție ar fi investigate. ANI nu a prezentat totuși un punct de vedere oficial, la solicitarea gândul, în legătură cu situația lui Adrian Curaj la UEFISCDI.

Aurelia Curaj, 13.000 de euro din proiecte implementate și de instituția condusă de soț

Aurelia Curaj, soția lui Adrian Curaj, este lector universitar doctor la Departamentul de Asistență Socială al Facultății de Sociologie din Universitatea București și deține Fundația Geron, specializată în asistență pentru vârstnici. De profesie medic, specializată în geriatrie-gerontologie, ea a participat la un proiect implementat de UEFISCDI în perioada 2009-2012, perioadă în care, parțial, instituția a fost condusă de soțul său, Adrian Curaj. Din acest proiect, Aurelia Curaj a câștigat aproximativ 13.000 de euro, conform declarațiilor de avere ale lui Adrian Curaj.

Aurelia Curaj a fost coordonatoarea la nivel național a proiectului european ERA-AGE 2, implementat în România prin UEFISCDI, în perioada 2009-2012. Bugetul pentru UEFISCDI, în cadrul proiectului, a fost de 50.000 de euro. Proiectul a vizat cercetarea în domeniul îmbătrânirii, în care Aurelia Curaj este specializată.

De asemenea, Aurelia Curaj a participat ca expert în cadrul proiectului parte din ERA-AGE 2, „Futurage – A road map for ageing research” (Futurage – o strategie pentru cercetarea îmbătrânirii), proiect internațional la care România a participat prin Ministerul Sănătății și UEFISCDI, desfășurat între 2009 și 2011. Proiectul a fost coordonat de University of Sheffield, din Marea Britanie. Bugetul alocat UEFISCDI în cadrul acestui proiect a fost de 16.000 de euro, conform informațiilor disponibile pe pagina de internet a proiectului.

Ministrul Adrian Curaj își amintește de proiectul implementat de UEFISCDI în care a lucrat și soția sa. El susține că „s-au făcut niște lucruri absolut spectaculoase”.

„O singură dată (a fost implicată soția -n.r.), într-un proiect care venea din 2007-2008, un proiect ERA-NET care a ajuns la noi din zona Help Age International (o rețea internațională care se ocupă cu lobby și îngrijirea pentru persoanele în vârstă – n.r.). Acolo am avut câteva evenimente foarte frumoase, organizate în România. Sheffield a venit cu proiectul acesta, am reușit să punem Ministerul Sănătății partener cu Ministerul Educației, s-au făcut niște lucruri absolut spectaculoase. Sigur că am avut șansa ca legătura pe acest proiect să se poată face atunci când s-au făcut lucrurile acestea la nivelul Help Age”, a declarat Adrian Curaj, pentru gândul, întrebat despre situația în care soția sa a lucrat în proiecte europene implementate de instituția pe care el o conducea.

La rândul ei, Aurelia Curaj a explicat pentru gândul că a ajuns să lucreze cu UEFISCDI, instituția condusă de soțul ei, pentru că era singura instituție care se ocupa de finanțarea cercetării din România, iar proiectul viza finanțarea cercetării în îmbătrânire. Ea susține că proiectul a ajuns datorită ei la UEFISCDI și nu invers.

„Eu am lucrat în acest proiect ca expert. Am ajuns să lucrez în acest proiect prin alte proiecte pe care le-am avut cu cei de la Sheffield University și pentru că era un proiect de finanțare a cercetării în îmbătrânire, m-au solicitat… Prin mine au ajuns la UEFISCDI. Proiectul a venit prin mine către UEFISCDI și nu UEFISCDI m-a luat pe mine în proiect. Ăsta a fost singurul proiect (la care a lucrat cu UEFISCDI – n.r.), pentru că era pe expertiză în îmbătrânire și pe finanțarea cercetării în îmbătrânire și singura unitate care finanțează cercetarea era UEFISCDI. Din cauza asta am apelat eu la UEFISCDI să fie partener în acest proiect”, a explicat Aurelia Curaj, pentru gândul.

Aurelia Curaj apare ca fiind plătită din proiecte europene derulate de UEFISCDI în anii 2010, 2011 și 2012, cu suma totală de 55.750 de lei (aproximativ 13.000 de euro), conform declarațiilor de avere ale lui Adrian Curaj.

CV-ul de „alumni” al ministrului Curaj. Școala absolvită la Harvard a fost de fapt doar un curs de câteva zile

CV-ul profesorului Adrian Curaj, postat pe site-ul Guvernului și al Ministerului Educației, conține și două greșeli, respectiv o inadvertență. În 2015, Curaj arată că a devenit „alumni” (absolvenți) al Harvard Kennedy School of „Gouvernance”.

În primul rând, titulatura corectă a prestigioasei școli americane conține cuvântul „Government”, nu termenul „gouvernance”, cuvânt folosit în cel mai bun caz în limba franceză, nu în engleză.

În al doilea rând, termenul latinesc „alumni” este forma de plural – absolvenți, cea folosită la singular fiind „alumnus” în latină sau „alumn” în română. Eroarea nu pare a fi întâmplătoare, pentru că Adrian Curaj o folosește de două ori. În 2007-2008, el arată că a devenit „alumni” al Institute of Education de la University College London.

De altfel, absolvirea de către Curaj a Harvard Kennedy School of Government s-a rezumat doar la absolvirea unui program plătit, desfășurat în luna iunie 2015, pentru care a primit un certificat de absolvire.

„Domnul Adrian Curaj a primit un certificat de absolvire, după ce a participat la programul Inovație pentru Dezvoltare Economică Educație Executivă al Kennedy School, în iunie 2015″, a explicat un reprezentant al Harvard Kennedy School of Government, pentru gândul.

În 2016, programul absolvit de Adrian Curaj durează 6 zile și costă 7.400 de dolari.

Institute of Education University College London a refuzat să dea detalii pentru gândul despre forma de învățământ absolvită de Adrian Curaj în 2007-2008.

Proiectele europene UEFISCDI la care a participat ministrul Adrian Curaj

Ministerul Educației a arătat pentru gândul 10 dintre proiectele europene derulate de UEFISCDI, la care directorul de atunci al instituției, profesorul Adrian Curaj, a participat ca manager de proiect sau expert. În plus, gândul a identificat pe siteul UEFISCDI alte 8 proiecte pe care Curaj le-a coordonat, dar pentru care nu există certitudinea că a și fost plătit.

1. RIFI – Research Infrastructures: Foresight and Impact. Proiect implementat de UEFISCSU și ANCS. Adrian Curaj a fost manager de proiect în perioada 2009-2011, în perioada respectivă el fiind inițial președinte ANCS, apoi director al UEFISCDI, urmașa UEFISCSU. Bugetul proiectului, pentru instituțiile din România, a fost de 195.000 euro.

2. I-SEE Mob – Inter-sectoral mobility of researchers in South-Eastern Europe. Proiect cu baza în Croația, coordonat de General Secretariat for Research and Technology (GSRT) din Grecia. Printre beneficiarii proiectului se numără și UEFISCSU, condus de Adrian Curaj. Bugetul primit de instituția din România a fost de aproape 40.000 de euro. Curaj a participat ca expert în perioada 2009-2012, pe toată durata proiectului, fiind în același timp și director al UEFISCDI.

3. VERA – Forward Visions on the European Research Area. Proiect finalizat în 2014, coordonat de Fraunhofer Institute for Systems and Innovation Research (Fraunhofer ISI), Germania. UEFISCDI a fost partener, cu un buget de 126.000 euro. Curaj a participat ca expert în perioada 2012-2014, fiind totodată director al UEFISCDI.

4. eDIGIREGION – Realising the Digital Agenda Through Transnational Cooperation Between Regions. Coordonat de Waterford Institute of Technology (Irlanda), din România au participat UEFISCDI, cu un buget de peste 408.000 euro, dar și Politehnica București, Asociația Română pentru Industria Electronică și Software (printre membrii căreia se numără Siveco și Teamnet), Agenția pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov. Adrian Curaj a participat ca expert între 2014-2015, fiind în același timp director al UEFISCDI, dar și profesor la Politehnica București.

5. ERASysAPP – Systems Biology Applications, coordonat de JUELICH-Forschungszentrum Juelich GmbH, Germania. Partener UEFISCDI, care a avut un buget de peste 156.000 euro. Curaj a participat ca expert în perioada 2013-2015, fiind totodată director al UEFISCDI.

6. EURAXESS Romania – Cercetători în mișcare. UEFISCDI a participat la proiect, având un buget de aproape 22.000 de euro. Curaj a participat ca expert în perioada 2014-2015, fiind și director al UEFISCDI.

7. INNOVOUCHER: Implementing a European Label for Innovation Vouchers. Proiect pornit în 2015, în desfășurare, coordonat de Instituto de Fomento De la Region de Murcia (INFO), Spania. UEFISCDI e partener cu buget de 147.000 euro, iar Curaj participă ca expert în 2015. Proiectul are ca scop definirea unui nou model de program de vouchere pentru inovație, pentru a sprijini schimbul internațional de servicii de inovație.

8. FutureFood6 – Healthy and safe Food for the Future – A technology Foresight Project in Bulgaria, Croatia, Czech Republic, Hungary, Romania and Slovakia. Proiect legat de siguranța și calitatea alimentației, coordonat de United Nations Industrial Development Organization – UNIDO, Viena, desfășurat în perioada 2007-2009. Curaj a fost coordonator național pentru România în perioada 2009-2010, conform Miniserului Educației, aici putând fi vorba despre o eroare, dat fiind faptul că proiectul s-a finalizat la sfârșitul anului 2009. Bugetul UEFISCSU în acest proiect a fost de peste 52.000 de euro.

9. European I-Lab Competence Development Programme: The i-Lab Project. Proiect coordonat de University of Essex, Marea Britanie, care a avut ca scop îmbunătățirea calității educației vocaționale prin folosirea i-Labs în procesul didactic. UEFISCDI a fost partener cu peste 56.000 euro buget, iar Adrian Curaj expert în perioada 2009-2010.

10. ERA-NET on National and Regional Programmes and Initiatives dedicated to the creation and support of „Competence Research Centres” (COMPERA). Proiect coordonat în perioada 2005-2010 de Institute for the Promotion of Innovation by Science and Technology in Flanders (IWT) – Belgia. Curaj a fost expert în perioada 2009-2010, iar UEFISCSU a avut un buget de peste 57.000 euro în proiect.

11. Calitate și Leadership pentru Învățământul Superior Românesc. Proiect desfășurat prin POSDRU 2007-2013, implementat în perioada noiembrie 2008-octombrie 2011 de UEFISCDI. Adrian Curaj a fost manager de proiect.

12. Performanță în Învățământul Superior. Proiect implementat de European University Association, prin POSDRU 2007-2013, în perioada 2011-2014. Adrian Curaj a fost manager de proiect.

13. Asigurarea calității în învățământul superior prin abilitare și auditare. Proiect POSDRU, în perioada 2011-2014. Adrian Curaj a fost manager de proiect.

14. Calitate și diversitate a universităților din România. Proiect POSDRU din perioada 2011-2014. Adrian Curaj a fost manager de proiect.

15. Politici publice fundamentate în Învățământul Superior: o premisă necesară pentru dezvoltarea României. Proiect desfășurat prin PODCA 2007-2013, implementat de UEFISCDI în perioada februarie 2012- februarie 2014. Adrian Curaj a fost manager de proiect.

16. Îmbunătățirea Managementului Universitar. Proiect inițiat de UEFISCDI prin POSDRU, în perioada 2008-2011. Adrian Curaj face parte din comitetul de coordonare a proiectului.

17. Registrul Matricol Unic. Proiect coordonat de UEFISCDI, cu fonduri POSDRU, în perioada 2008-2011. Adrian Curaj face parte din comitetul de coordonare.

18. Doctoratul în Școli de Excelență. Proiect POSDRU, în perioada 2008-2011. Adrian Curaj face parte din comitetul de coordonare.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din...
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
A murit cel mai iubit actor. Lumea e în lacrimi: Pierderea pe care o simțim...
Cea mai mare frică a lui Ceaușescu. Cum a ajuns să preia puterea totală
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Starul baletului Vladimir Shklyarov a murit după ce a căzut de la un balcon. Cum...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Cu cât s-a vândut la licitație un ceas de buzunar dăruit căpitanului care a salvat...